19.8.2020

Sanataide - iloista sanaleikkiä ja pulahduksia tarinoiden rikkaisiin syvyyksiin

 

Pienten lasten loruryhmässä nautitaan yhteisistä hetkistä…

Kansalaisopiston sanataidekurssit alkoivat aikoinaan vauvoille ja heidän vanhemmilleen suunnatuista lorukursseista. Lorun lumoissa -kurssit ovatkin vakiintuneet suosituksi osaksi sanataidekurssitarjontamme. Loruseikkailulle lähdetään innostumaan äänestä ja kielen kiemuroista, nauttimaan yhdessäolosta ja rikastuttamaan vauvan ja vanhemman vuorovaikutusta loruleikkien myötä.

Kansalaisopistolla työskentelee useita sanataideohjaajiksi kouluttautuneita opettajia ja heillä on osaamista myös musiikin, kuvataiteen, teatteritaiteen puolelta. Ajatus sanataiteesta onkin laajentunut pienten lasten loruttelusta kaiken ikäisten iloksi ja ilmaisumuodoksi - myös aikuisten.  Sanataidekasvatus tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia monitaiteelliseen työskentelyyn.

Kansalaisopisto on lähtenyt kehittämään sanataiteen opetusta yhteistyössä Sanataidekoulu Aapelin kanssa. Sanataidekoulu Aapeli on Vestäjät ry:n ylläpitämä sanataideverkosto, joka yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa järjestää Pohjois-Savon alueella lasten ja nuorten sekä erityisryhmien sanataideopetusta, sanataidetyöpajoja kouluille, päiväkodeille ja muille yhteisöille sekä sanataideohjaajien koulutusta. 

 

  Nilsiäläisiä kirjoittajia


Aikuisten sanataidekurssiksi voi laskea oikeastaan kaikki kirjallisuuteen ja kirjoittamiseen liittyvät kurssit. Mainitsemisen arvoisia tämän vuoden tarjonnassa ovat Runoillat ja Korvarunokahvit, joissa heittäydytään tarinoimaan ja nautiskelemaan runoista, sekä kuvataiteen ja sanataiteen konstein mielikuvitusta rapsutteleva Kuinka kirjoitaa vihreä? – Luova sanataidekurssi aikuisille. Kirjoittamiskursseja on tänä vuonna siirretty osittain verkkovälitteiseksi. Iloa kirjoittamisesta ja Tarinoita elämästä -kurssille voi nyt osallistua vaikkapa mökiltä käsin.

Sanataiteesta innostuneen kansalaisopistoväen haave on, että sanataide vakiinnuttaa paikkansa taideharrastusten joukossa ja opiskelijat, niin lapset, nuoret kuin aikuisetkin löytävät tämän taiteen lajin äärelle.

Tutustu tarjontaan:
Aikuisten sanataide/kirjallisuus
Lapset ja aikuiset sanataiteilevat yhdessä
Lapset ja nuoret, teatteri ja sanataide

Löytyykö sinun taskusi pohjalta tarina tai runo? Tai riimi? Lähde mukaan kaivelemaan taskutarinoita, kääntelemään käsitteitä ja taivuttelemaan tavuja, maalaamaan sanoilla ja kuvittelemaan kummallisia!

Teksti: Anna Pohjalainen, Kuopion kansalaisopisto


4.8.2020

Yhdessä hyvää elämää!























Rehtori Kirsti Turunen

Tulevan lukuvuoden teema Kuopion kansalaisopistossa on Yhdessä hyvää elämää. Päädyimme tähän tematiikkaan pohdittuamme hyvin poikkeuksellisen kevään vaikutuksia ihmisiin ja yhteiskuntaan. Mitä onkaan hyvä elämä ja kuinka me opistona voisimme sitä parhaiten toteuttaa?

Kulunut kevät sai monet varmasti pohtimaan elämää ja sen merkityksellisyyttä. Hyvä elämä on tuntevaa ja ainutlaatuista, mutta sen ei tarvitse olla täydellistä ollakseen hyvää. Filosofi Frank Martela neuvoo: ole yhteydessä itseesi tekemällä asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä ja ole yhteydessä muihin rakentamalla läheisiä ihmissuhteita ja tekemällä toisille jotain hyvää. Opisto haluaa olla paikka, jossa näitä asioita voi toteuttaa kuka vaan, milloin vaan, yhdessä.

Tällaisena poikkeuksellisena aikana sosiaalisten kontaktien ja itsensä kehittämisen merkitys korostuu. Elämä on oppimista ja uusien taitojen harjoittelua. Oppimiseen liittyy parhaimmillaan innostus, kun innostut jostakin, syttyy sisälläsi liekki. Jos et vielä tiedä mistä innostut, kokeile kaikkea mahdollista. Tule tekemään todeksi unelmiasi nyt, sillä laulun sanoin: maailma on kaunis ja hyvää elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille ja mielen vapaus (Vexi Salmi). Uskalla elää ja unelmoida, sillä aika on rajallista. Tämän päivän teoilla ja valinnoilla muokkaat sitä elämää, joka on tulevaisuutesi. Unohda sitku, elä nyt!

Tänä vuonna opinto-oppaamme on täynnä toinen toistaan upeampia mahdollisuuksia elää hyvää elämää, tässä ja nyt. Kurssivalikoimassa näkyy vahvasti ekologisuus, opetuksen monimuotoisuus, yhteisöllisyys ja digitaalisuus. Tarjolla on yhteisiä kursseja lapsille ja aikuisille sekä rohkeasti eri ainealueita yhdistäviä kursseja kuten meditatiivinen valokuvaus ja esimerkiksi kieliä voi opiskella vaikkapa laulujen tai neulomisen kautta.

Digitaalisuus on tullut luontevaksi osaksi opetusta kasvokkain kohtaamisen lisäksi. Verkkokursseista löytyy runsaasti esim. kielten kursseja, mutta muissakin aineissa hyödynnetään digitaalisuutta: älylaitteita hyödynnetään käsitöissä ja senioreiden Aivotreeniä älylaitteella-pelikurssilla, digitaalisessa piirtämisessä ja klassista kaikille livelähetyksissä.

Opinto-ohjelmaan on saatu mahtumaan monenlaisia hyvän mielen eväitä itsensä tutkimiseen ja kehittämiseen; löytyy hengähdyshetkiä ja halipysäkkiä, välillä voi vaikka pysähtyä pohtimaan ihmiskäsitystä ja arvoja hyvän elämän perustana.

Kevätlukukautta väritti korona, syksystä emme vielä tiedä. Tätä kirjoittaessa yhteiskuntaa on alettu pikkuhiljaa avata. Vaikka tulevaisuus on vielä hämärän peitossa, kannattaa katseet suunnata eteenpäin. Juuri nyt on aika luoda tulevaisuutta. Vaikka yhteiskuntamme toipumiseen menee pitkään, toivon, ettei se toivu aivan ennalleen. Toivon, että uuteen maailmanjärjestykseen jää edes ripaus enemmän inhimillisyyttä ja toisten auttamisen halua, pysähtymistä ja läsnäoloa tässä hetkessä.

Syksyllä tavataan: Yhdessä hyvän elämän äärellä!

Kirsti Turunen
Kuopion kansalaisopiston rehtori