13.10.2016

Jättiläisten jäljillä

Päätimme maalausryhmän kanssa alkavan syysloman kunniaksi  tehdä piipahduksen Kuopion taidemuseoon. Toki olemme museolle yhdessä retkeilleet ennenkin. Taideopiskeluun kuuluu oman tekemisen lisäksi tutustumista taidehistoriaan ja nykytaiteeseen. Onneksi on lähellä museo, jonne on helppo piipahtaa.

Tällä kertaa innostuimme lähtemään museoon, koska esille on laitettu  paikallisen taiteilijaseuran, Ars Liberan, näyttely ”Seitsemän jättiläistä”. Näyttelyyn on, kuraattori Villu Jaanisoon vaikutuksesta, valikoitunut seitsemän paikallista taiteilijaa, joista muutamat ovat meille kansalaisopistoväelle hyvinkin tuttuja. 

Kansalaisopistossa kuvanveistoa opettava Timo Kokko on yksi jättiläisistä. Timo Kokko on Ars Liberan tämänhetkinen puheenjohtaja, ja näyttää olevan monessa taidepuuhassa mukana nyt. Useat maalauksen opiskelijat tuntevat hänet muun muassa taiteen harrastajien tilaisuuksista, joihin Timo on kutsuttu ammattilaisena kuratoimaan ja kritisoimaan. Itsekin törmäsin Timoon ja omiin maalauksenopiskelijoihini  muutama viikko sitten Kuopion pääkirjastolla, jossa Timo oli mukana kuvataideseura Arttiimin näyttelyn kokoamisessa. Ilahduttavaa, että aktiivinen taiteilija jaksaa (ymmärtää) kiinnostua myös taideharrastajien toiminnasta.

Toinen opistolta tuttu jättiläinen on Ulla-Mari Lindström. Monta vuotta kansalaisopistolla valokuvausryhmiä vetänyt taiteilija on vieraillut opistolla myös opiskelijan roolissa. Kansalaisopiston opettaja  (toisessa polvessa muuten!) tietää että opistolla voi ammattilainenkin saada hyvää täydennyskoulutusta. En tiedä onko se minun toiveajatteluani, mutta ehkä Ulla-Marin näyttelyteoksissa oli jopa nähtävissä aavistus grafiikan kurssilta ammennettua.

Muutama muukin jättiläisistä oli meille ennestään tuttuja, näyttelyn avulla tutustuimme heihin lisää. Museolla oppaanamme toimi Pertti Louni, joka mielellään kertoili taiteilijoista ja teoksista. 

Itse olin vähän yllättynytkin, miten nopeasti ja mukavasti hurahti näyttelyn katsomiseen varattu tunti. Muistelen, että olemme monilla museoreissuilla lähinnä kävelleet näyttelysalin läpi. Tällä kertaa viihdyimme näyttelyssä hyvin pidempään. Esillä oleva teokset sisälsivät kuvien lisäksi  liikettä, ääntä ja tuoksuakin. Muutamat ryhmästäni kommentoivat, että installaatiot harvoin innostavat, mutta koska nämä teokset tuntuivat kutsuvan leikkimieliseen katsomistapaan, niitä tuli lähestyttyä. Leikkimielisen kohtaamisen takaa saattoi hahmottua sitten muutakin, kun teoksen ääreen kerran pysähtyi. 

Totesimme opiskelijoiden kanssa lähteneemme katsomaan tuttuja jättiläisiä mutta löysimmekin uutta.

Hyvää syyslomaa! Menkäähän lomalla taidemuseoon.

kuvataideopettaja Anna Pohjalainen


p.s.  Ryhmämme totesi yksimielisesti että Seitsemän jättiläisen näyttelyyn olisi hauska lähteä lasten tai lastenlasten kanssa. Eli lomavinkkiä siinäkin mielessä!

Anna-ope ja Johanna Väisäsen teos "Natura Morta in movimento"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti