1.3.2022

Maailma tarvitsee nyt myötätuntoa - mitä sinulle kuuluu?

 

Yhdessä hyvää elämää.
    

 

Joku viisas kauan on sitten sanonut: jotta voi olla hyvä toisille, täytyy ensin olla hyvä itselleen. Aito myötätunto kumpuaa sydämestä. Maailma tarvitsee näinä päivinä yhä enemmän myötätuntoa ja rakkautta. 

  

Elämä ei ole helppoa kenellekään. On realismia tiedostaa, tunnistaa ja hyväksyä, että elämään kuuluu vaikeita ja hyvin raskaitakin kokemuksia. Myötätunto on ihmisyyteen kuuluva inhimillinen supervoima, joka auttaa meitä jaksamaan arjessa. Se auttaa meitä palautumaan ja olemaan aidosti avuksi itselle ja sitä kautta muille ja koko maailmalle. Myötätunto tekee meistä psyykkisesti joustavampia, ihmisenä lempeämpiä ja henkisesti vahvempia. 

 

Myötätuntoa on tutkittu vuosikymmenien ajan neurotieteissä, positiivisen psykologian ja mindfulnessin parissa. Ihan arkisimmillaan myötätunto on aktiivista, rakastavaa ystävällisyyttä ja hyväsydämisyyttä itseään ja muita kohtaan. Se on halua auttaa, lohduttaa ja välittää muista. Myötätunto ei ole sääliä eikä pelkästään empatiaa. Siihen liittyy aina aktiivista toimintaa ja tekoja toisten hyväksi. Aito myötätunto ei myöskään väsytä kuten empatia voi joskus tehdä.  

 

Myötätuntotutkija, Kristin Neff, on kehittänyt itsemyötätunnon käsitteen ja tutkinut sen vaikutusta ihmisen hyvinvointiin. Itsemyötätunto ja myötätunto ovat keskinäisessä riippuvuussuhteessa eli nivoutuvat ajatukseen: kun olen myötätuntoinen itselleni, välitän sitä ympäristööni ja kun olen ulos päin myötätuntoinen, se tekee minulle hyvää. Neff on tutkimustensa perusteella määritellyt kolme askelta, jotka auttavat vaalimaan ja vahvistamaan myötätuntoa. Nämä ovat: pysähtyminen eli tietoisen läsnäolon harjoittaminen, yhteisen jaetun ihmisyyden huomaaminen ja ystävällisten tekojen tekeminen itselle, toisille ja koko maailmalle.

  

Myötätuntoisuuden ensimmäinen ja tärkein edellytys on läsnäolo. Tähän mindfulness on erinomainen työkalu. Läsnäolon harjoittaminen saa meidät herkemmin tunnistamaan ne hetket, jolloin voimme huonosti tai joku lähellämme kärsii surusta, väsymyksestä, yksinäisyydestä tai mistä tahansa inhimillisestä kokemuksesta. 

  

Myötätuntoisuutta voi harjoitella, valjastaa ja vahvistaa. Meillä Kuopion kansalaisopistossa näitä supervoimia opiskellaan mm. erilaisilla mindfulness, hengityskoulu, stressinhallinta ja lasten ja aikuisten tunnetaito -kursseilla sekä monilla ilmaisluennoilla, joille voi osallistua myös etänä.   

 

Mitäpä hyvää ja kaunista tähän saapuvaan kevääseen toivoisin? Sitä, että muistaisimme, myötätunto on ennen kaikkea VALINTA olla rakastava ja ystävällinen itseä ja toisia kohtaan. 

    

Teksti: Hanna-Reetta Metsänheimo  

Kuopion kansalaisopiston koulutussuunnittelija, ihmeellisen elämän ihmettelijä, positiivisen psykologian asiantuntija.


Kirjoitus on julkaistu Uutis-Jousessa 24.2.2022

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti