1.12.2017

Kielten opiskelua verkossa

Kielten opiskelu vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa, mutta entäpä jos aikaa ei millään tahdo löytyä?


Yhä useammalla on vaikeuksia sitoutua säännöllisesti joka viikko kokoontuvalle kielikurssille tai välimatka kurssipaikalle on pitkä tai muuten hankala. Jotkut viettävät myös osan talvesta ulkomailla, jolloin normaalille kurssille osallistuminen ei onnistu. Ratkaisuna ongelmaan ovat kokonaan verkko-opintoina toteutettavat kielten verkkokurssit. Verkkokurssit eivät ole sidottuja aikaan eivätkä paikkaan ja ne mahdollistavat opiskelun silloin kuin se itselle parhaiten sopii. Opiskella voi kotona tai vaikkapa mökillä eikä matkojenkaan ajaksi tarvitse keskeyttää kielen opiskelua, koska materiaali seuraa mukana minne päin maailmaa tahansa.

Verkkokurssille osallistuminen voi myös antaa uudenlaisen näkökulman oppimiseen. Jokaisella on mielikuva luokkaopetuksesta, mutta millainen uusi näkökulma voi avautua oppimiseen, kun siinä hyödynnetäänkin tietotekniikkaa? Verkkokurssilla kehittyvät myös ATK-taidot ja opiskelija oppii hakemaan tietoa internetistä. Kurssin aikana hän saattaa törmätä tietoa hakiessaan myös oppimissivustoihin, joita voi hyödyntää myöhemmissä opinnoissaan ja itseopiskelussa. Lisäksi verkkokurssille osallistumisesta voi olla hyötyä silloin, jos aikaisemmista opinnoista on kulunut jo pitkä aika. Oman kielitaitotason määritteleminen saattaa olla hankalaa ja siksi voi olla vaikeaa löytää itselle sopivaa kielikurssia. Verkkokurssin avulla voi saada vinkkiä siitä, mikä normaalina luokkaopetuksena toteutettava kielikurssi olisi sopivin jatkoa ajatellen.

Kuopion kansalaisopistossa voi opiskella keväällä 2018 verkkokursseilla englannin, ruotsin, espanjan ja ranskan kieliä. Basic English Grammar and Listening Skills -kurssilla harjoitellaan englannin kieliopin perusrakenteiden hallintaa ja tehdään lyhyitä kuuntelutehtäviä. Brush Up Your English Speaking and Listening Skills -kurssilla harjoitellaan arkipäivään ja matkailuun liittyviä keskustelutilanteita sekä tehdään niihin liittyviä kuunteluharjoituksia. Kurssien lähtötaso on A2, joten ne edellyttävät kielen perusteiden hallintaa.

Ruotsin kertaus verkossa –kurssilla kerrataan ja palautellaan mieliin ruotsin sanastoa ja rakenteita erilaisten harjoitusten avulla joko yleisluontoiseen sanastoon tai erityisesti matkailuun liittyen. Myös tällä kurssilla lähtötaso on A2 eli se vaatii ruotsin perusteiden osaamista.

Espanjan ja ranskan verkkokursseilla voi kerrata aikaisemmin opittua tai opiskelun voi aloittaa myös täysin alusta. Kursseilla tehtävän alkukartoituksen jälkeen opettaja ehdottaa opiskelijalle sopivinta linjaa. Matkailulinjalla harjoitellaan matkailijalle tarpeellisia ilmaisuja ja tutustutaan espanjalaiseen/ranskalaiseen kulttuuriin, kun taas kertauslinjalla kerrataan kielen keskeisiä rakenteita ja matkailutilanteita. Kurssilla on mukana myös netistä löytyvää videomateriaalia. Kurssit hyödyntävät metodina yksilöllisen oppimisen mallia, jossa kukin opiskelija voi opiskella oman tasonsa mukaan, sillä palautettavat harjoitustehtävät ovat avoimia. Kurssin aikana opiskelija saa myös vinkkejä ympärivuotiseen kielenoppimiseen, koska espanjan ja ranskan kursseilla käytetty materiaali on saatavilla myös kurssin jälkeen. Myös jatkomahdollisuus on tarjolla halukkaille, sillä opettaja lähettää sähköpostilla kullekin jatko-opiskelijalle omat viikkotehtävät.

Verkkokursseille osallistuminen on helppoa, sillä opiskelija tarvitsee vain internet-yhteyden, selaimen ja tietokoneen tai tabletin peruskäyttötaidot. Käyttäjätunnus ja salasana oppimisympäristöön lähetetään sähköpostilla ennen kurssin alkua. Opiskelija käyttää opettajan kokoamaa materiaalia omaan tahtiin ja saa viikoittain harjoituksia sekä henkilökohtaista palautetta opettajalta. Usein kursseilla on myös keskustelualue, jolla voi kysyä neuvoa tehtävistä tai keskustella muiden kurssin opiskelijoiden kanssa.

Kiinnostuitko?

Tutustu kursseihin netissä https://opistopalvelut.fi/kuopio
tai kysy lisää: Marjo Markkanen, marjo.markkanen@kuopio.fi tai puh. 044 718 4745.

Teksti: Marjo Markkanen ja Tuomas Salomaa
Kuvat: Tuomas Salomaa ja Satu Reinikainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti