13.8.2024

Uskalla olla - oman elämäsi (utelias) rohkelikko

Kuopion kansalaisopiston rehtori Kirsti Turunen

Kuopion kansalaisopiston rehtorin Kirsti Turusen pääkirjoitus Yhdessä-lehteen 
toukokuussa 2024. 

Voi kun kevät jo tulisi, pitkä on talvi -päivittelyt kuuluivat usein keskusteluissa tänä vuonna vielä toukokuun lähestyessä. Monen mieli kaipasi jo lämpöä ja valoa, positiivisuuttamme koeteltiin niin ilmojen kuin maailman levottomuuksien takia. Säästetään, leikataan, miten käy hoitotakuiden ja perustoimeentulon kanssa, pärjätäänkö? Resilienssiämme koetellaan nyt kovin ja moni pohdiskeleekin syntyjä syviä; onneksi ihminen on kuitenkin ikuinen oppija (se vanhakin koira) ja matkaamme yhdessä kohti parempaa tulevaisuutta. Uskon nimittäin, että meillä kaikilla on sisäsyntyinen uteliaisuuden jyvänen sisällämme. 

Lukuvuotemme teema: Utelias mieli, iloa hyvän olon huomiseen antaa valtavasti mahdollisuuksia uuden opinto-ohjelman rakentamiseen. Uteliaisuutta on toki monenlaista, mutta itse näen tämän piirteen hyvänä. Utelias ihminen on nimittäin ennen kaikkea rohkea! Uteliaisuus on vastausten etsimistä kysymyksiin, vaikeisiinkin ja jopa omien ajatusten kyseenalaistamista.  Utelias ihminen heittäytyy helpommin tutusta tuntemattomaan. Epäonnistumista ei pidä pelätä ja itselleen on osattava nauraa, siinäpä vasta rohkea ihminen!   

Iloa hyvän olon huomiseen -tematiikan kautta haluamme lisätä luottamusta parempaan huomiseen. Tulevaisuutta luomme yhdessä mm. perustaitojen, kuten dialogi-, läsnäolo- ja tunnetaitojen vahvistamisen kautta. Usein asiakaspalautteissamme on maininta siitä, kuinka hauskaa on opiskella yhdessä ja tutustua uusiin ihmisin. Ystävien saaminen onkin yksi useimmin mainittu ”oheistuote” kursseillamme. Opiskelun ohella kun on luontevaa harjoitella mm. vuorovaikutustaitoja. 

Näin sivistyksen juhlavuonna on myös hyvä muistutella sivistyksen merkityksestä. Sivistykseen kuuluu positiivinen uteliaisuus muita kohtaan. Sivistynyt, utelias ihminen ei tuomitse, vaan haluaa oppia toisesta lisää. Parhaimmillaan sivistys on arkista ja jopa käytännöllistä uteliaisuutta uuden oppimiseen. Sivistyksen yhteiskunnallista merkitystä perustellaan usein sillä, että se tarjoaa mahdollisuuksia identiteettien vahvistamiseen. Hyvä näin. Emme kuitenkaan kasva ihmisiksi vain itsemme vuoksi, vaan elämme enemmän tai vähemmän yhteydessä toisiin ihmisiin. Käsityksemme omasta itsestämme muuttuu toimiessamme muiden ihmisten kanssa, osallistuessamme vaikkapa kielikursseille tai joogatunneille. 

Tämän painetun mini "opinto-oppaan" olemme koonneet erityisesti senioriväestöä ajatellen. Lehdestä löytyy ohjeita ilmoittautumiseen, tietoa Hyvän Olon Olohuoneesta ja luennoista, kurssipoimintoja ja uusien asioiden esim. Kaikukortin ja kansalaistaitojen esittelyä. Terveisiä koko vapaan sivistyksen kentältä tuo Björn Wallén kirjoituksellaan Sivistyksen seitsemän lajia elämän kudelmassa. Kaikkeen opiston tarjontaan pääset parhaiten tutustumaan digitaalisesti verkkosivuillamme (opistopalvelut.fi/kuopio) ja sosiaalisen median kanavillamme Facebookissa ja Instagramissa. 

Jos haluat lisätä elon paloa, uteliaisuutta ja uuden oppimista elämääsi, kannattaa aloittaa pienistä asioista. Aloita kokeilemalla uusia asioita, tule vaikka mukaan Mysteeri-kurssille. Pienet askeleet voivat johtaa suuriin harppauksiin, ja voit huomata, että olet oppinut ja kasvanut enemmän kuin osasit arvatakaan. 

Pitkän talven jälkeen ainakin oma mieleni kaipaa kauneutta, harmoniaa, hetkeen pysähtymistä, lepoakin. Jokaisella meillä on oma tapamme olla utelias, haastetaan toisemme, yllätetään itsemme ja tehdään yhdessä parempaa tulevaisuutta! 

Iloa ja hyvää oloa huomiseen!
Kirsti

Tutustu kansalaisopiston verkkokaupassa kurssitarjontaan ja ilmoittaudu mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti