11.2.2025

Afrikkalaisen Ubuntun viisautta päivääsi


Oletko kuullut Ubuntusta? Se on afrikkalainen filosofia ja tarkoittaa: ”Minä olen, koska sinä olet.”

Ubuntun viesti kertoo toivosta, rakkaudesta, anteeksiantamisen voimasta ja sopusoinnussa elämisestä. Mikä onkaan tähän aikaan tärkeämpää. 

Ubuntu tunnistaa ihmisyyden monimuotoisuuden lahjana, jossa kulttuurisesta, etnisestä, poliittisesta ja uskonnollisesta monimuotoisuudesta muodostuva rikkaus nähdään ihmisiä yhdistävänä voimana. Sen sanoma kutsuu meitä kävelemään yhdessä kohti hyvää ihmisyyttä. 

Sain ensimmäisen kosketukseni Ubuntun filosofiaan jo vuosia sitten Desmond Tutun ja Nelson Mandelan kirjojen kautta. Myös Tutun lapsenlapsen Mugni Ngomanen kirja Everyday Ubuntu antoi minulle paljon ajateltavaa. Sen pohjalta jaan tässä muutaman Ubuntun viisauden.

Ubuntun mukaan hyvän huomaaminen toisissa vahvistaa omaa uskoamme hyvään. Avaa siis silmäsi, katso ympärillesi ja päätä nähdä hyvää toisissa. On tärkeää muistaa, että kukaan ei synny hankalaksi tai vihaamaan toista. Ubuntu on sen näkemistä, että meissä jokaisessa on jotakin valtavan hyvää ja kaunista. 

Ubuntun ytimessä on hyvä vuorovaikutus. Se on vahvan yhteyden rakentamisen pohja. Opettele siis kuuntelemaan niin, että todellakin kuulet toista. Mielen, sydämen ja korvien avaaminen auttaa meitä näkemään toiset itsessämme.

Ubuntu opettaa, että me kaikki tarvitsemme toivoa elämäämme. Toivoa voi vahvistaa, joten tutki rohkeasti, mikä antaa sinulle luottamusta ja ravitse sitä.

On tärkeää kyetä haastavissa ihmissuhteissa astumaan toisen ihmisen kenkiin ja katsomaan elämää myös hänen näkökulmastaan. Viisautta on säilyttää avoin mieli ja kyky muuttaa mielipidettä. Asiat ovat harvoin mustavalkoisia. 

Anteeksiannon voima on uskomaton. Anteeksianto on sitä, että laskemme kuorman itsestämme ja toisista pois. Ubuntu opettaa, että jos kokonaiset kansakunnat kykenisivät anteeksiantoon, sotia voitaisiin estää. Jos perheet ja suvut kykenisivät antamaan anteeksi, siteet ja yhteydet palautuisivat. Anteeksiannon kautta elämä voi jälleen kukoistaa.

Sinulla ja tavallasi elää on merkitystä! Pienillä teoilla on suuria vaikutuksia niin ympäristön näkökulmasta kuin henkilökohtaisella tasolla. On tuhansia pieniä tekoja, joita voimme tehdä päivittäin ja samalla rakentaa maailmasta parempaa paikkaa kaikille.

Mielestäni juuri nyt on tärkeää vahvistaa yhdessä elämisen taitoa. Keskitytään erojen sijaan siihen, mikä meitä yhdistää ja ammennetaan voimaa toisistamme. Uskon, että pitämällä huolen omasta mielenmaisemastamme ja rauhasta sisällämme, voimme vahvistamme myös ulkoista maailmanrauhaa. 

 Kääritäänkö siis hihat yhdessä ja ryhdytään hommiin? 

Hanna-Reetta Metsänheimo
Kuopion kansalaisopiston ainealueen terveys ja hyvinvointi suunnittelijaopettaja, joka vahvasti uskoo yhteisöllisyyden positiiviseen muutosvoimaan.

Kolumni ilmestyi 30.1.2025 Koillis-Savossa ja Pitäjäläisessä.



14.1.2025

Liikunta kuuluu kaikille

 

Kuva: Vicente Serra

”Metsässä olisi hyvin hiljaista, jos vain ne linnut laulaisivat, jotka parhaiten osaavat" Henry van Dyke  

Näin on lausunut edesmennyt amerikkalainen runoilija, kirjailija ja opettaja Henry van Dyke kauan sitten. Se on silti aina ajankohtainen ja hyvä lausahdus. Lause pätee laulamisen lisäksi moneen muuhunkin asiaan, kuten liikuntaan.

Voiko liikunta olla kivaa, vaikka ei osaisikaan sitä hyvin?
Voiko esimerkiksi hiihtäminen olla kivaa, jos tekniikka ei oikein suju ja eteneminen on hidasta?
Voiko golf olla kivaa, vaikka lyönnit menevät metsään?
Voiko kuntosalilla olla kivaa, vaikka ei ole tottunut katsomaan itseään trikoissa? 

Ainakin laulaminen yksin autossa on kivaa, vaikka ei osaakaan, sen tiedän omasta kokemuksestani. 

Minulla on ilo olla ammatissa, jossa näen ihmisten ilmeistä liikunnan ilon. Aina on yhtä mahtavaa nähdä innostus sekä oppimisen ja onnistumisen riemu oppilaan kasvoilla, oli sitten kyseessä 6-vuotias telinevoimistelija tai 80-vuotias seniorijumppaaja tai jotain siltä väliltä. En ole myös kertaakaan kuullut kenenkään sanovan tunnin jälkeen, että ei olisi pitänyt tulla ollenkaan. Liikunta tekee hyvää, vaikka joskus liikkeelle lähteminen vaatii itsensä patistelua. 

Liikkua voi lähes missä vaan ja milloin vaan, eikä sen tarvitse aina olla mitään niin suurta tai suunniteltua, muutama venytys jäykille jäsenille vaikkapa sohvalla riittää joskus. Me olemme erilaisia, myös liikunnan suhteen. Osa meistä haluaa ohjaajan ja ryhmän, tietyn kellonajan viikon aikana, jolloin liikkua ammattilaisen ohjeiden mukaan. Osa taas haluaa liikkua yksin, esimerkiksi lenkkeillä, jolloin saa mennä omaa vauhtia silloin kun itselle sopii. Osa meistä yhdistää liikkumiseen ystävän kanssa tapaamisen, oli se sitten uimassa, kuntosalilla tai kävellen, suoraan kotiovelta. Aina liikkuakseen ei tarvitse edes lähteä kotoa, liikunta onnistuu verkkokurssilla tai ihan vaan mielikuvitusta käyttäen.

”Tanssi kuuluu kaikille”  Aira Samulin

Aira Samulin innosti monia tanssimaan lausahduksellaan ”Tanssi kuuluu kaikille”. Laajennetaan sitä sanomalla, että Liikunta kuuluu kaikille, ihan jokaiselle. Sinun tarvitsee vain löytää sellainen tapa ja paikka liikkua, josta nautit, koska se on varmin tie siihen, että liikut toistekin. Älä välitä, mitä muut ajattelevat sinusta, tanssi vaikka keittiössä, mene jumppaan vanhoissa verkkareissa, hiihdä - vaikka naapurin mummo menisi kovaa ohi tai kävele paljain jaloin sammalmetsässä. Kunhan teet itsellesi hyvää liikkumalla, sillä – tiedätkö mitä - kukaan muu ei sitä tee.

Nähdään jumpassa, salilla, hiihtoladulla tai metsässä!

Jaana Kurki
Kuopion kansalaisopiston liikunnanopettaja, joka innostuu ruuan ja liikunnan hyvinvointivaikutuksista sekä jaksaa ihastella pilviä ja hienoja, isoja kiviä.

Kolumni ilmestyi 31.11.2024 Koillis-Savossa ja Pitäjäläisessä.